De geschikte houtsoorten voor de Oklahoma Smoker lopen uiteen van appel tot pruim en van nectarine tot kers. Op deze pagina staan de verschillende houtsoorten vermeld.
Houtsoort | Karakteristiek | Gebruik bij |
Abrikoos | Het aroma is milder en zoeter dan hickory. | Goed voor gebruik bij de meeste vleessoorten. |
Amandel | Een nootachtig zoet aroma. | Goed van gebruik bij alle vleessoorten. |
Appel | Erg mild, met een subtiel fruitachtig aroma. Licht zoet. kleurt de oppervlakte van het vlees bruin. | Rund, gevogelte, varkensvlees (met name ham). |
Arabische gom | Deze bomen komen van dezelfde familie als mesquite. wanneer hij gebruikt wordt in een smoker doet het aroma denken aan mesquite, maar niet zo dominant. tevens een krachtige hittebron. | Goed voor de meeste vleessoorten, maar vooral rund en groente . |
Berk | Medium hard hout, met een aroma vergelijkbaar met esdoorn. | Goed met varkensvlees en gevogelte. |
Beuk | Mild rook aroma, lichter dan eiken. | Traditioneel gebruikt voor het roken van paling, maar ook geschikt voor de meeste soorten vlees. |
Citroen | Medium rook aroma, met een hint van fruit. | uitstekend bij rund, varkensvlees en gevogelte. |
Eiken | Op één na meest populaire houtsoort. Zwaar rook aroma. Rood eiken heeft bij veel pitmasters de voorkeur, oa voor spareribs. Wit eiken levert niet alleen een goed aroma, maar is ook bij uitstek geschikt als hittebron. (brand lang). | Goed bij rood vlees, varkensvlees, vis en wild. |
Els | Snel brandend. licht maar kenmerkend aroma. | Goed voor vis en rood vlees. |
Esdoorn | Medium hoeveelheid rook, mild wat zoetig aroma. | Goed met varkensvlees, gevogelte, kaas, groente en klein wild gevogelte. |
Grapfruit | Medium rook aroma, met een hint van fruit. | Uitstekend met rund, varkensvlees en gevogelte. |
Hickory | Venijnig, produceert veel rook met een zoet baconachtig aroma. veel gebruikte houtsoort | Goed voor alles dat gerookt moet worden, maar vooral bij varkensvlees (spareribs) en rund. |
Kers | Mild zoet fruitig rook aroma. Sommige mensen beweren dat kersenhout het beste hout is om mee te roken. Hout van de Virginische kers kan een bittere smaak produceren. Kleurt het oppervlakte van het vlees bruin. | Goed voor gebruik bij alle vleessoorten. |
Mesquite | Sterk gronderig aroma. populair met grillen omdat je het niet lang hoeft te gebruiken om een smaak aan het product te geven. geeft bij verbranding ook veel hitte af. | Goed bij veel vleessoorten, maar vooral rund. |
Moerbei | De geur is zoet, doet denken aan appel. | Rund, (wild) gevogelte, varkensvlees (met name ham). |
Nectarine | Het aroma is milder en zoeter dan hickory | Goed bij veel vleessoorten. |
Pecannoot | Zoet en mild, met een aroma vergelijkbaar met hickory, maar niet zo sterk. Smaakvol met een subtiel karakter. Pecan is een all-around rookhout. | Goed met gevogelte, rund, varkensvlees en kaas. |
Peer | Licht zoet, houtig aroma. Een prettig subtiele rooksmaak. Lijkt op appel. | Uitstekend met kip en varkensvlees. |
Perzik | Licht zoet, houtachtig aroma. | Goed bij veel vleessoorten. |
Populier | Het is een zachtere houtsoort dan els, en erg subtiel van aroma. Geschikt als brandstof, maar gebruik delen van een andere houtsoort voor meer aroma. Gebruik geen vers, net gekapt populierenhout. | Goed voor gebruik bij de meeste vleessoorten. |
Pruim | Het aroma is milder en zoeter dan hickory. | Goed voor gebruik bij veel vleessoorten. |
Sering | Produceert een lichte rook. Subtiel met een hint van een bloemachtig aroma. | Goed bij zeeproducten en kip. |
Sinaasappel | Medium rook aroma, met een hint van fruit. | Uitstekend bij rund, varken en gevogelte. |
Walnoot | Erg zwaar rook aroma. Gewoonlijk vermengt met lichtere houtsoorten als Pecan of appel. Kan dominant en bitter zijn als hij alleen gebruikt wordt. | Goed voor rood vlees en wild. |
Wijnstokken | Aromatisch, vergelijkbaar met het hout van fruitbomen. Produceert van rook dat doordringend kan zijn. | Goed met gevogelte, rood vlees, wild en lam. |